ЕУ: У овом тренутку тешко је говорити о санкцијама Русији

Европска унија тражи од Русије „транспарентну и свеобухватну истрагу” о тровању опозиционара Алексеја Наваљног, а своје налазе ће проучити пре разматрања евентуалних санкција, изјавио је данас у Бриселу портпарол Европске комисије Петер Стано.

Анализе лабораторије немачке војске пружиле су „недвосмислен доказ” да је Наваљни жртва тровања „нервним агенсом типа новичок”, наводи немачка влада.

„Позивамо Русију на транспарентну и свеобухватну истрагу. У интересу Русије је да пружи одговоре јер тај хемијски агенс није доступан и на руском тлу је употребљен против руског држављанина”, рекао је Стано.

Кад је реч о „могућим санкцијама”, како је додао, „у овом тренутку ниједна истрага не указује ко је одговоран”. „Желимо да одговорни буду изведени пред лице правде, али за то треба да буде покренута истрага и да она да резултате. Још нисмо дошли дотле”, казао је портпарол ЕК, преноси Бета.

„Тешко је говорити о казни када у овој фази још немате одговорне. Истрага мора да се спроведе, а затим ће се одлучити о додатним корацима”, додао је он.

Портпарол ЕК је, међутим, додао да „није прихватљиво видети да је неко жртва покушаја убиства хемијским агенсом из војне класификације, који не би требало да буде доступан.

Наваљни није прва жртва таквих кукавичких и нехуманих напада. Видели смо како су други Руси убијани, како су ућуткивани други гласови (руске) опозиције”, рекао је Стано.

Исти агенс је, према британским властима, употребљен против руског двоструког агента Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије 2018. у Лондону што је довело до дипломатске кризе између две земље.

Што се тиче „поверења” Европљана у руске истраге, Стано није желео да коментарише, већ је само рекао да ће ЕУ, „као што то увек чини, проучити закључке и ток истраге ако она буде спроведена и буде дала резултате”.

После, како је рекао, „бар усмених сигнала о руској жељи за сарадњом”, „видећемо како се та сарадња конкретизује и шта руске власти раде с обзиром на нове елементе” које је изнела Немачка, рекао је Стано.

Портпарол ЕК је позвао на спровођење „кредибилне” истраге, напомињући да „биланс (Русије по овом питању) није баш задовољавајући”.

 

Политика