Руско Министарство: Западне земље годинама радиле на агенсима из групе „Новичок“

Министарство спољних послова Русије саопштило је поводом непријатељских изјава из неколико земаља које су директно уперене против Русије због ситуације са опозиционаром Алексејем Наваљним да су на развоју нервног агенса из групе „Новичок“ радили стручњаци из многих западних земаља и специјализованих структура НАТО-а.

„Сведоци смо многобројних изјава упућених Русији због ситуације са здравственим стањем Наваљног. Између осталог смо обратили пажњу и на изјаву француског и немачког шефа дипломатије. У свези с тим морамо да подсетимо на следеће. Током читавог низа година над тим супстанцама које улазе у широку групу хемијских средстава радили су стручњаци многих западних земаља и специјализованих структура НАТО“, навели су у Министарству.

Такође, у Министарству су истакли да је у Америци издато 150 патената онима који раде на технологијама бојеве промене тих супстанци.

На тај начин руско Министарство одговорило је на заједничко саопштење шефова дипломатија Немачке и Француске у вези са ситуацијом око руског блогера и опозиционара Алексеја Наваљног.

Они су изразили дубоку забринутост нападом на Наваљног, а сам догађај назвали су „озбиљним кршењем основних принципа демократије и плурализма“.

Двојица министара су, такође, рекла да од руских власти очекују да гарантују права сопствених грађана.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је јуче да Москва нема шта да крије када је реч о блогеру Алексеју Наваљном и истакао да Русија до сада није добила никакве конкретне информације од немачке стране.

 

 

Спутњик