Лондон: Почело суђење Асанжу

У Лондонском суду почело саслушање основача Викиликса Џулијана Асанжа коме се суди за одавање поверљивих података америчке владе.

Асанж, који се већ годину дана налази у британском затвору и званично је одбацио захтев САД да буде изручен тој земљи, преноси АП.

Неколико десетина Асанжових присталица, међу којима су модна креаторка Вивијан Вествуд и Асанжова партнерка Стела Морис, окупили су се испред суда како би му пружили подршку.

Асанжу, уколико буде осуђен прети затворска казна од 175 година.

У оптужници се наводи да је Асанж заједно са бившим припадником америчке војске Челси Менинг објавио хиљаде тајних дипломатских канала и војних докумената о ратовима у Ираку и Авганистану, али и да се удружио са неколико хакерских организација како би прибавио поверљиве документе.

Асанжови адвокати тврде да је процес политички мотивисан и да суђење њему представља злоупотребу моћи која може да доведе у питање слободу медија широм света.

Асанжови проблеми за законом почели су 2010. године када је ухапшен у Лондону због наводног силовања две жене у Шведској, а он је одбио да буде изручен тој земљи страхујући да би могла да га изручи САД.

Две године касније он је побегао у амбасаду Еквадора у Лондону, из које је избачен у априлу 2019. године.

Већ годину дана Асанж се налази у лондонском Белмаш затвору и чека да се саслушање заврши, а његове многобројне присталице тврде да су му угрожени и прихичко и физичко здравље, да је у депресији и да има проблеме са зубима.

Очекује се да ће пресуда бити донета у наредним недељама, можда чак и месецима.

Танјуг