Генерално тужилаштво Берлина примило захтев Русије о правној помоћи у случају Наваљног

Генерално тужилаштво Берлина примило је захтев Русије о пружању правне помоћи и захтев за добијање информација о здравственом стању Алексеја Наваљног, уз његову сагласност, наводи се у саопштењу тужилаштва на Твитеру.

„Генерално тужилаштво примило је захтев од правног одељења сената Берлина о пружању правне помоћи у складу са руским захтевом о правној помоћи и информацијама о здравственом стању Алексеја Наваљног, уз његов пристанак“, наводи се у саопштењу.

Такође се наводи да нису доступне друге информације о овом питању.

Раније је Министарство унутрашњих послова Русије саопштило да припрема додатни захтев Немачкој о пружању правне помоћи.

​Прошле недеље немачка влада саопштила је да је Наваљни отрован супстанцом из групе бојних отрова „Новичок“. Москва је упутила захтев за доставу детаљнијих информација о резултатима анализа берлинске лабораторије, али није добила одговор.

Тужилаштво и полиција Русије су почели своје истраге већ првог дана хоспитализације Наваљног у Омску 20. августа. Руско тужилаштво је затражило од Немачке да објави информације о испитивањима и прелиминарним дијагнозама руског блогера. Пошто је захтев хитно прослеђен, Москва је очекивала једнако брз одговор од немачке престонице, али нису добили никакве информације.

 

Спутњик