Дугорочне последице Ковида-19 још нису познате

Потенцијалне дугорочне последице Ковида-19 још увек нису познате, посебно када је реч о деци која су се опоравила од ове болести, изјавио је директор Светске здравствене огранизације Тедрос Адханом Гебрејесус током брифинга одржаног у Женеви.

Дугорочне последице Ковида-19 још нису познате

„Знамо да деца и адолесценти могу да буду заражени и да заразе друге. Знамо да овај вирус може да убије децу, али да деца обично имају блажи облик заразе и да има веома мало озбиљних случајева и смртних случајева од последица Ковида-19 међу децом и адолесцентима“ – рекао је Гебрејесус.

Он је додао да подаци којима располажу показују да је мање од десет одсто регистрованих случајева и мање од 0,2 одсто смртних исхода забележено међу особама млађим од 20 година.

Директор СЗО је рекао да је потребно више истраживања о факторима који повећавају ризик од оболевања од озбиљних облика Ковида-19 и смртног исхода од посљедица болести међу децом и адолесцентима.

Он је истакао да потенцијалне дугорочне последице по здравље оних који су били заражени вирусом корона још увек нису познате, преноси ТАСС.

Иако деца углавном не оболевају од озбиљних облика Ковида-19, она пате на други начин, рекао је Гебрејесус.

У многим земљама рад неких од основних служби, попут установа у којима се обавља вакцинација, поремећен је током пандемије, док милиони деце широм света месецима нису присуствовали настави, објаснио је Гебрејесус, преноси Тањуг.

Услед разарајућих последица по децу, младе и друштва у целини, одлука о затварању школа требало би да буде последња опција, рекао је он.

„Уколико власти донесу такву одлуку, она би требало да буде привремена и уведена на локалном нивоу, у оним подручјима у којима је велики број људи заражен“ – истакао је Гебрејесус.

Безбедност деце у школама није само задатак школа, Влада или породица, то је задатак свих нас, подвукао је директор СЗО.

РТРС

Коментари: