Отворен нови фронт у економском рату Америке и Кине

Нови фронт отворен је у економском рату Америке и Кине – администрација америчког председника Доналда Трампа блокираће увоз великог броја кинеских производа из региона Синкјанг за који тврде да су настали присилним радом, између осталог и у „концентрационим логорима за Ујгуре“.

Отворен нови фронт у економском рату Америке и Кине

„Кинеска влада спроводи системску злоупотребу против ујгурске мањине. Принудни рад је злочин против људских права“, рекао је Марк Морган, начелник америчке царинске службе поводом забране, преносе амерички медији.

Забрана увоза односи се на памук, одећу, козметичке производе и електронику пет произвођача из провинције Синкјанг те провинције Анхуеј.

Забрана се односи и на увоз производа повезаних са Струковним центрима за едукацију и тренинг из Лоп округа у региону Синкјанг. Овај округ познат је по производима од свиле и теписима, а таменик америчког државног секретара за безбедност Кен Кучинели оптужио је Кину да тај центар заправо служи за принудни рад.

„То није струковни центар, то је концентрациони логор у ком су религијске и етничке мањине предмет злостављања и где су приморане да раде у ужасним условима, без права на слободу. То је ропство модерног доба“, рекао је он.

Раније је Трампова администрација донела такође низ мера против Кине због односа према муслиманским мањинама, међу којима су и санкције против неких званичника Комунистичке партије Кине.

Спутник

Коментари: