Тачи упозорава због поновног отварања питања ЗСО

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да је поновно отварање теме Заједнице српских општина у Бриселу, „корак уназад за Косово“, да је разговор на ту тему „опасан“ и да представља „дневни ред Србије“.
Тачи упозорава због поновног отварања питања ЗСО

„Поновно отварање питања Заједнице у Бриселу, после једне деценије, представља застој за Косово. То је ударац за косовску државност и кршење суверенитета и ризик за стварање Републике Срба на Косову“, рекао је Тачи након учешћа на церемонији организованој у Приштини поводом јеврејске Нове године.

Сматра да и парламент има такво мишљење.

„Косово мора да буде веома опрезно. Нико нема право да седне да разговара или преговара, а камоли да тврди да ће да постигне нови споразум за Заједницу“, рекао је Тачи.

Тачи тврди да је што се формирања Заједнице све завршено 2013. године и да, по мишљењу уставног суда Косова, све што може да се учини мора да буде урађено у складу са уставом и законима Косова.

Косовски уставни суд прогласио је да споразум о ЗСО из 2013. године, а који је ратификовала Скупштина Косова није у потпуности у складу са духом Устава.

Уставни суд је закључио да правни акт косовске владе и статут о принципима ЗСО морају да испуњавају уставне стандарде.

Андрија Игић

РТС

Коментари: