Хрватска тврди да је БиХ ушла у њену територију, министарство реаговало због „инвазије“

Хрватске службе су увиделе да је Босна и Херцеговина, како наводе, вероватно грешком, поставила таблу са упозорењем на близину границе 90 метара унутар хрватског државног подручја.

Хрватска тврди да је БиХ ушла у њену територију, министарство реаговало због „инвазије“

Обавештајна табла са упозорењем на близину границе се налази на подручју насеља Шиљковача, у хрватској општини Цетинград.

„Извиђањем ове локације и геодетском провером надлежних хрватских служби утврђено је да је обавештајна табле постављена 90 метара унутар хрватског државног подручја (тик уз хрватску обавештајну плочу о близини границе), узимајући при томе у обзир црту државне границе РХ и БиХ утврђену према Уговору о државној граници из 1999. Године“, наведено је у допису Министарства спољних послова Хрватске Амбасади БиХ у тој држави.

Министарство спољних и европских послова Хрватске верује да је у овом случају дошло до ненамерне грешке службе БиХ, преноси портал Кликс.

Хрватско министарство додаје да БиХ грешку треба да исправи и да уз претходни договор и најаву хрватској граници без одлагања уклони наведену обавештајну таблу односно премести је на одговарајућу локацију унутар државног подручја БиХ.

 

Кликс

Коментари: