Лавров: Суседи Белорусије покушавају да искористе белоруску опозицију

Литванија и други суседи Белорусије данас покушавају да у великој мери искористе белоруску опозицију, очигледно је да Светлана Тихановска не говори својим гласом, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Заиста не бих желео да суседи ове земље (Белорусије) и наши суседи, укључујући и Литванију, покушавају да намећу своју вољу белоруском народу и да заправо руководе процесима у којима се опозиција умногоме испоришћава ‘насумице’“, рекао је Лавров у интервјуу за телевизију РТВИ.

„Већ сам неколико пута говорио о ситуацији у којој се налази Светлана Тихановска. Очигледно је да она не говори својим гласом. Она се налази у главном граду Литваније, која заједно са нашим пољским колегама прва захтева промену власти у Белорусији. Литванија је већ прогласила Тихановску за лидера Републике Белорусије, а Лукашенко је проглашен за нелегитимног председника“, приметио је руски министар.

Он је додао да Тихановска даје изјаве које изазивају многа питања. Она, између осталог, заправо позива полицију да изда домовину. Они који јој сугеришу такве идеје треба да буду свесни своје одговорности.

„Говорила је да је забринута јер Русија и Белорусија имају блиске односе. Пре неки дан је изјавила да позива снаге безбедности да пређу на страну закона. У њеној интерпретацији то је директан позив на издају заклетве и, у великој мери, на издају домовине. То је, вероватно, кривично дело“, рекао је Лавров.

„Стога они који јој пружају оквир за њене активности и који јој говоре каквр изјаве треба да даје, која питања треба да поставља, наравно, морају бити свесни своје одговорности“, нагласио је шеф руске дипломатије.
Нормализовање ситуације

Лавров сматра да ситуација у Белорусији остаје напета због деловања опозиције, али да би ускоро требало да се нормализује, као и да ће се наставити рад на промоцији интеграционих процеса Русије и Белорусије.

„Сада је тамошња ситуација напета због чињенице да опозиција, коју активно подржавају неке наше западне колеге, покушава да оспори изборне резултате, али уверен сам да ће се ситуација ускоро нормализовати и да ће се наставити рад на промоцији интеграционих процеса“, објаснио је министар.

Истовремено, министар је нагласио да ће резултат овог интеграционог рада „изгледати онако како се наше земље договоре“ и додао да се рад ослања на Савезни договор из 1999. године.

 

 

Спутњик