Удружење европских новинара и опозиција револтирани забраном уведеном новинарима у Бугарској

Заменик председника опозиционе Бугарске социјалистичке странке Крум Зарков огорчен је чињеницом да је новинарима забрањено да буду у кулоарима парламента и да се обраћају посланицима. Критици се придружило и Удружење европских новинара, саопштивши да је неприхватљиво да народни представници буду одвојени од медија.

„Последњих недеља може се приметити опасан тренд која је започет када сте гурнули новинаре у подрум, а затим нисте пустили експерте и представнике јавности на састанак правне комисије. То се завршило тутњавом посленика који су протестовали, а која се чула и овде, како би било онемогућено да се разговара“, огорчено је рекао Зарков у среду након што представници јавних организацијама нису пуштени на гласање о изменама у закону о изборима.

Забрана је уведена почетком септембра као мера предострожности. Сада новинари прате састанке посланика и појединих комисија са екрана на првом спрату зграде у засебној просторији.

Одмах након увођења ограничења реаговало је Удружење европских новинара у Бугарској, критикујући такву одлуку.

„У парламентарној републици недопустиво је да парламент заседа ћутке и да народни представници буду одвојени од медија. То је кршење уставног права на тражење и добијање информација“, саопштило је Удружење 2. септембра.

На критику је одговорила председница бугарског парламента Цвета Карајанчева, рекавши да ће уведена ограничења у погледу новинара за сада остати на снази, а да се посланици могу контатирати путем ПР службе странака.

„У свим европским парламентима покрет новинара је организован на овај начин“, изјавила је она, а одговарајући на питање да ли ће бити промењена процедура за приступ новинара холу рекла је да неће бити у овој фази.

 

 

Спутњик