Европске државе најављују нове мере суочене с растом оболелих

Европске државе, од Данске на северу до Грчке на југу, најавиле су нове рестриктивне мере како би сузбиле нагли раст броја заражених на вирусом корона, док Велика Британија разматра нове рестрикције на националном нивоу.

Европске државе најављују нове мере суочене с растом оболелих

Број случајева у Британији готово се удвостручио, на 6.000 дневно протекле недеље. Порастао је и број хоспитализација, као и стопа заражених широм делова северне Енглеске и Лондона, преноси Ројтерс.

У Шпанији, у којој је било више оболелих него у било којој другој европској земљи, регион који обухвата престоницу Мадрид ограничиће кретање између и у оквиру подручја која су тешко погођена новим ширењем заразе.

Нове мере погодиће више од 850.000 људи.

Регионална лидерка Исабел Дијас Ајусо рекла је да ће бити ограничен приступ парковима и јавним местима и забрањено окупљање више од шест људи, али да се грађани неће спречавати да иду на посао.

У Француској, власти у Ници забраниле су окупљање више од 10 људи на јавним местима и ограничиле радно време барова, што је уследило после нових ограничења уведених почетком недеље у Марсеју и Бордоу.

У Француској је данас регистровано више од 13.200 новозаражених, што је највећи дневни биланс од избијања пандемије.

У Данској, где су  забележена 454 нова случаја вируса корона, што је близу рекорда од 473 у априлу, премијерка Мете Фредериксен саопштила је да ће бити забрањено окупљање више од 50 људи и наложила раније затварање барова и ресторана.

На Исланду је на подручју престонице Рејкјавика наложено четвородневно затварање концертних хала и пабова, од 18. до 21. септембра.

У Даблину, у Ирској, забрањено је служење хране у ресторанима, као и догађаји у затвореном простору.

Холандски премијер Марк Руте најавио је да његова Влада припрема „регионалне“ мере за сузбијање ширења вируса корона након што су у Холандији данас регистрована рекордна 1.972 случаја.

У Грчкој, која није била тешко погођена током првог таласа пандемије у марту и априлу, пооштрене су рестрикције да би се сузбило ширење заразе у ширем подручју Атине.

Од понедељка до 4. октобра биће забрањено јавно окупљање више од девет људи на отвореном простору, док ће бити отказани и сви концерти.

Такође је број људи на сахранама, венчањима и крштењима ограничен на 20.

Европа се и даље нада да неће следити пример Израела који је данас увео други круг рестриктивних мера на националном нивоу на почетку празничне сезоне, а после скока броја новозаражених, наводи Ројтерс.

РТРС

Коментари: