Не побеђује ни Трамп ни Бајден, већ Путин: Њујорк тајмс открива цену избора 2020. године

Америчка администрација мора по сваку цену да легитимише новембарске изборе, иначе ће последице бити катастрофалне.

Не побеђује ни Трамп ни Бајден, већ Путин: Њујорк тајмс открива цену избора 2020. године

Као што је Њуз фронт раније известио, стручна заједница је више пута рекла да ће избори 2020. године бити најконтроверзнији у историји САД. Обојица кандидата окружена су скандалима, а странке редовно размењују оптужбе и оцрњују противнике.

Штавише, користећи ширење коронавируса, Америчка демократска странка промовише идеју одржавања председничких избора поштом. Ова метода гласања пружа им невероватне ресурсе за намештање резултата у корист њиховог врло контроверзног кандидата Џоа Бајдена.

Студија масачусетског Технолошког института открила је да је током избора 2008. године 3,9 милиона гласача на даљини није остварило право гласа – једноставно им нису послати гласачки листићи. 2,9 милиона послатих гласачких листића је нестало, и нису враћени изборним званичницима. Коначно, још 800.000 гласачких листића није прихваћено из различитих разлога. У том контексту, чак и ОЕБС доводи у питање легитимитет избора.

С обзиром на околности, није у питању само републиканска или демократска победа, пише Њујорк тајмс. Избори у новембру доводе у питање даље постојање „Америчког демократског експеримента“. Медији су скренули пажњу на то колико се активно говори о преварама у америчком гласачком систему; злокобне завере које су искривиле политичку вољу народа; о колапсу правосудног и система за спровођење закона. Према чланку, све ово користи „непријатељима америчке демократије“.

„Ако су ово резултати ове бурне изборне године, изгубљени смо, без обзира на то који кандидат победи“, пише Њујорк тајмс. „Потпуно уништавање и посипање соли на земљу америчке демократије катастрофа је која превазилази пуки пораз и отров је за генерације. Победа на изборима под таквим условима уопште не би била победа. Пресуда историје, која одражава смрт просветљене демократије, биће оштра“.

С тим у вези, кључни задатак америчког руководства је да на било који начин „постигне признавање изборних резултата као легитимних“, јер је изборни легитимитет главно оправдање америчког политичког система.

„Ако не уложимо све могуће напоре да осигурамо интегритет наших избора, победници неће бити Доналд Трумп или Јое Биден, а не републиканци или демократе. Само Владимир Путин, Си Ђинпинг и Али Хамнеи постаће победници “, рекао је лист.

Коментари: