Небензја оптужио САД желе да смене Асада

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја изјавио је да Сједињене Америчке Државе желе да смене актуелну власт у Сирији.

Небензја оптужио САД желе да смене Асада

„Недавно смо чули за планове да се убије лидер суверене државе, сиријски председник Башар Асад. Шта је то ако не политика смене режима“, изјавио је он на састанку Савета безбедности Уједињених нација.

Како је рекао, незаконите санкције ометају мир у Сирији.

„Незаконите унилатералне санкције саме по себи, које се користе као средство колективног кажњавања и усмерене на распиривање социјалног незадовољства – такође ометају напоре оних који желе мир у Сирији“, рекао је Небензја.

Он је позвао стране које испољавају непоштавање према међународном праву да одустану од те праксе.

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је раније да се залагао за „уклањање“ сиријског председника Башара Асада када су САД имале прилику да га убију. Он је навео да је бивши министар одбране Џејмс Матис био против тог потеза и да га је одговорио.

С тим у вези реаговала је Сирија, саопштивши да званично признање председника Трампа о намери да убије лидера Сирије само потврђује злочиначку активност САД, које „прибегавају истим методама као и терористичке организације – убиствима мимо било каквих међународних правила и принципа ради сопствених интереса у региону“.

 

Спутњик

Коментари: