Немачка, послератна грешка, коју сада плаћају

Уобичајено је да се за пропаст трансатлантских односа криви Доналд Трамп, али овај тренд се појавио много пре него што је он дошао на власт, рекао је Стефан Бирлинг, професор међународне политике и трансатлантских односа на Универзитету у Регенсбургу, у интервјуу за Дојчландфунк.

Немачка, послератна грешка, коју сада плаћају

Према његовим речима, дуго су односи између Немачке и Сједињених Држава били веома блиски, али ситуација се променила крајем прошлог века с завршетком хладног рата.

„Видели смо то под Клинтоном, затим Бушом, и под Обамом, а Трамп све доводи до крајњих граница“, објашњава стручњак. „То показује да Америка окреће леђа Европи. У свету су се појавила нова жаришта. Блиски Исток је пре свега забринуо Буша и Обаму. Трампа се сада углавном бави успоном Кине. Ово радикално мења структуру светске политике. Трамп само наставља оно што се, у принципу, ради већ дуже време“.

Трамп је у америчку политику унео само оштру реторику, конфронтацију и поларизацију, рекао је Бирлинг. Трамп је спреман да ради са оним земљама које му нису у супротности и прети онима које покушавају да воде независну политику. Немачка покушава да се сврста у другу категорију. Али ова важна одлука донета је прекасно и без припреме.

Са завршетком Другог светског рата, европске државе су се потчиниле поретку који су успоставиле Сједињене Државе. У замену за атрактивне услове трговине и безбедносне гаранције, Европа се у потпуности одрекла одговорности за доношење одлука.

„Европљани, посебно Немци, спроводили су политику током последњих 20 година која их, заправо, није припремила за најгора времена“, жали се Бирлинг. „И откривамо да сада нисмо спремни да преузмемо међународну одговорност.“

 

Коментари: