„Од великог значаја за Немачку“: Шест немачких држава рекло „да“ изградњи „Северног тока 2“

Лидери шест источнонемачких држава заложили су се за наставак изградње гасовода „Северни ток 2“ на конференцији у Берлину, саопштио је недељник „Шпигл“, позивајући се на своје информације.

„Од великог значаја за Немачку“: Шест немачких држава рекло „да“ изградњи „Северног тока 2“

Реч је о лидерима Берлина, Бранденбурга, Мекленбурга-Предње Помераније, Саксоније, Саксоније-Ангалт и Тирингије.

„На конференцији премијера источнонемачких држава у Берлину, шест шефова влада из Социјалдемократске партије Немачке (СПД), Хришћанско-демократске уније Немачке и ‘Левице’ изјаснило се за наставак изградње спорног гасовода ‘Северни ток 2’“, саопштио је лист.

„Шпигл“ је такође навео белешку из записника са састанка о томе да су учесници конференције „дискутовали о пројекту гасовода преко Балтичког мора ‘Северни ток 2’“ и да је он „од великог значаја за Немачку и многе европске земље у погледу обезбеђивања енергијом у будућности“, због чега, како је наведено, учесници „сматрају довршавање изградње балтичког цевовода разумним и исправним“.

„То је пројекат који игра одлучујућу улогу у оквиру наше измењене енергетске и климатске политике, стога смо дошли до закључка да желимо да га наставимо“, рекао је градоначелник Берлина Михаел Милер.

Са своје стране, премијер Саксоније Михаел Кречмер рекао да је гасовод „потребан са економске тачке гледишта“ и да је важан за одржавање везе с Русијом.

Према писању недељника, заједничка изјава о „Северном току 2“ није била усвојена на конференцији, као што је првобитно планирано, због критика државних удружења странке Зелени, која улази у састав пет од шест коалиционих влада држава у Источној Немачкој.

Раније је премијерка немачке савезне државе Мекленбург-Западна Померанија Мануела Шлезвиг изјавила да је завршено 97 одсто пројекта „Северни ток 2“. Она је додала да су претње САД на рачун луке Мукран, логистичке базе пројекта „Северни ток 2“, једноставно страшне.

 

спутњик

Коментари: