Русија: Запад крши повељу УН увођењем санкција Белорусији

Запад крши основне принципе повеље Уједињених нација у Белорусији, изјавио је директор Департмана међународних организација Министарства спољних послова Русије Петар Иљичев.

Русија: Запад крши повељу УН увођењем санкција Белорусији

„Нажалост, што се тиче Белорусије уочавамо познату слику: западне државе, не поштујући основне принципе повеље Уједињених нација, покушавају да искористе постизборну ситуацију како би промовисале своје интересе“, изјавио је Иљичев.

Према његовим речима, „користе се познати инструменти, укључујући и незаконите једностране санкције“.

Мешање у ситуацију у Белорусији, користећи Уједињене нације, је недопустиво, сматра Иљичев.

„Важно је, да белоруски народ, самостално, без спољњег утицаја, решава своја унутрашња политичка питања. Било каква међународна помоћ Минску би требало да уследи искључиво на његов захтев“, изјавио је Иљичев.

Европска унија тренутно ради на усаглашавању индивидуалних санкција, у чији списак ће ући људи, који по мишљењу Европске уније, су били укључени у фалсификовање председничких избора у Белорусији и организацију насиља над демонстрантима.

Подсетимо да је недавно белоруски министар спољних послова Владимир Макеј изјавио, да је нацрт списка реципрочних санкција за земље Европске уније већ спреман и да Минск чека усвајање одговарајуће одлуке Европске уније.

 

Спутњик

Коментари: