Руски амбасадор у Минску: На Белорусију се врши невиђени спољни притисак

Руски амбасадор у Белорусији Дмитриј Мезенцев изјавио је да се на земљу врши невиђен и бестидан спољни притисак.

Руски амбасадор у Минску: На Белорусију се врши невиђени спољни притисак

„Притисак који се данас врши на Белорусију чини ми се да је невиђен и на свој начин бестидан“, рекао је Мезенцев за телевизију „Русија 24“.

Он је приметио да је Белорусија више пута показала отвореност и спремност за сарадњу са свим најближим суседима, подржавајући овај систем односа.

„Што је, наравно, повећавало ниво безбедности у региону и градило тај систем односа, атмосферу сарадње и отворености“, оценио је амбасадор.

Мезенцев је истакао да су као одговор на такве кораке званичног Минска били потпуно нелојални кораци најближих суседних земаља.

Он је додао да се Русија нада да ће суседи Белорусије што пре показати трезвенији приступ Минску.

Амбасадор је навео и да ће заједничке вежбе Русије и Белорусије бити одговор снагама у суседним земљама, које сматрају да је могуће пољуљати ситуацију у земљи и омогућити мешање у њене унутрашње послове.

„Планиране вежбе не би требало никога да узбуњују, планиране вежбе не би смеле никога да плаше“, објаснио је амбасадор.

„Али, са друге стране, то је безусловни одговор свим оним снагама, пре свега суседних земаља (Белорусије), које очекују да се може пољуљати ситуација, допустити неоправдано мешање у послове независне Белорусије и вршити невиђени притисак на друштвено-политичку ситуацију овде“, нагласио је дипломата.

 

Спутњик

Коментари: