У Минску скупови, опозиција открила податке полицајаца да би власт пустила приведене

Присталице белоруског председника Александра Лукашенка организовале су ауто трку улицама Минска под називом „За јединствену Белорусију“. Учествује неколико десетина аутомобила који су украшени државним заставама.

У Минску скупови, опозиција открила податке полицајаца да би власт пустила приведене

Вожња је организована повом 75.годишњице победе у Другом светском рату и организована је и у другим деловима земље, а помоћник белоруског лидера за националну безбедност Виктор Лукашенко каже да протести који се одржавају нису утицали на њих.

За то време припадници снага безбедности направили су ланац око Лукашенкове резиденције у центру града и појачали своје присуство у ишчекивању да почне протест опозиције. У области око Врховног суда и Лукашенкове резиденције концентрисана је полиција, као и оклопни транспортери.

Оклопна возила и ватрогасна возила с воденим топовима налазе се и испред зграде Минск-Експо.

Саобраћај у том делу града се за сада одвија нормално, а из предострожности затворено је шест станица метроа у центру.

Министарство унутрашњих послова је раније данас позвало грађане да се не одазивају позивима за учешће на протесту јер тај скуп није одобрен због чега ће полиција предузети мере.

Јуче је током демонстрација опозиције у целој земљи приведено 430 људи, од тога само у Минску 415. Већи део њих је у међувремену пуштен из притвора.

Због тога је опозиција на Телеграм каналу објавила личне податке 1.000 полицајаца како би извршили притисак у циљу ослобађања оних који су остали у притвору.

Портпаролка МУП Олга Чемоданова је, с тим у вези, рекла да полиција има и начине и технологије да установи ко стоји иза тога.

 

 

Спутњик

Коментари: