Литванци објаснили какву су „помоћ“ спремили Белорусима

Док прозападна опозиција очајнички покушава да свргне белоруског лидера Александра Лукашенка, ЕУ већ дели републику под маском пружања помоћи.

Литванци објаснили какву су "помоћ" спремили Белорусима

О томе сведочи изјава председника Литваније Гитанаса Науседе.

Према његовим речима, заједно са колегама из Пољске и Румуније намерава да се на предстојећем самиту апелује на лидере Европске уније са захтевом да одобре „пакет подршке“ Белорусији. Као што знате, владе Пољске и Литваније су оне које директно надгледају свргавање Лукашенка. Сада отворено нуде почетак прерасподеле белоруске економије.

Изјава Науседе каже да би ЕУ могла да уведе безвизни режим као помоћ Белорусима. Овај предмет је бескористан у пандемији. Штавише, од 2021. године ЕУ ће увести нова правила о преласку границе према Европском систему ауторизације и путничких информација или ЕТИАС. Пооштрена правила се посебно односе на грађане оних држава са којима је закључен безвизни режим.

Поред тога, литвански председник предлаже „диверзификацију економије и енергетског сектора земље“. Као што знате, Русија је кључни трговински партнер Белорусије. Ово се посебно односи на снабдевање енергентима по повољним ценама за републику. Западне земље су више пута покушале да промене ситуацију у своју корист, иако то неће имати користи самој Белорусији.

„Ако се грађани Белорусије одлуче да спроведу политичке и економске реформе у земљи, створе независне институције за заштиту људских права и слободе говора, ми ћемо помоћи делећи своје знање и искуство“, такође је приметио Науседа.

Њуз Фронт

Коментари: