Прекинут говор представника Крима у УН, засметао „руски Крим“

Копредседавајући Скупштином словенских народа кримског региона Роман Чегринец изјавио је да је његов говор на Европском регионалном форуму УН прекинут након речи „руски Крим“.

Прекинут говор представника Крима у УН, засметао „руски Крим“

Чегринец путем видео-конференције учествује на Европском регионалном форуму УН о супротстављању ширењу мржње на друштвеним мрежама и према националним мањинама. Конференција се одржава у Женеви.

„Модератор форума ме је прекинула након речи ‘руски Крим’ и није ми дозволила да завршим своје излагање. Највероватније је таква одлука донета на основу жалбе украјинске стране“, рекао је Чегринец.

 

Према његовим речима, будући да је и шеф Белоруске заједнице Крима и Белорус по пореклу, у свом говору је желео да се дотакне и теме западних медија и различитих институција, које користе метод „лажних вести“, покушавајући да развију у Белорусији русофобна расположења.

Крим се ујединио с Русијом после одржаног референдума у марту 2014. године након државног удара у Украјини, на ком се већина гласача Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.

Украјина сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији.

Спутник

Коментари: