Софија: Бугарска прети блокадом отварања приступних преговора ЕУ и Скопља уколико се инсистира на македонском идентитету и језику

Званична Софија јасно ставља до знања да ће блокирати отварање приступних преговора ЕУ и Скопља уколико се инсистира на македонском идентитету и језику.

Софија: Бугарска прети блокадом отварања приступних преговора ЕУ и Скопља уколико се инсистира на македонском идентитету и језику

Историјски спор два суседа могао би да уђе у бриселске ходнике и то пред децембар, кад Северна Македонија очекује званични почетак преговора о приступању Европској унији.

То би значило да ни пристанак на промену имена земље због спора са Грчком можда не би био довољан да после петнаест година – толико је Северна Македонија званично кандидат за ЕУ – почну преговори, преноси Дојче веле.

Документ из Софије носи бирократски назив: „Меморандум којим се објашњава однос Републике Бугарске и Републике Северне Македоније у контексту процеса проширења и придруживања и стабилизације“. Он је прошле седмице привукао пажњу медија у Скопљу.

Меморандум на шест страница, послат из Софије у 26 главних градова ЕУ у августу ове године, појашњава став Бугарске о разним историјским питањима. Кључан је, како тврди Софија, „етнички и језички инжењеринг који се догодио“ у Македонији у деценијама од Другог светског рата.

„Приступни пут Северне Македоније пружа драгоцену прилику њеном вођству да раскине са идеолошким наслеђем и праксом комунистичке Југославије. Процес проширења не сме да легитимише етнички и језички инжењеринг који се одвијао у бившим ауторитарним режимима“, наводи се у бугарском Меморандуму.

Б92

Коментари: