У Црној Гори најтеже у Беранама, пет пута више случајева коронавируса од просека

У Црној Гори је, по броју становника, Беране општина која је најтеже погођена епидемиолошком ситуацијом, где је стопа активних случајева корона вируса пет пута већа од просека, рекао је помоћник директора Института за јавно здравље др Сенад Бегић. Следе Никшић и Рожаје.

У Црној Гори најтеже у Беранама, пет пута више случајева коронавируса од просека

Бегић је додао да забрињава то што је највећи део новооболелих од коронавируса из Никшића, што значи да ће Никшић бити најпогођенија општина у Црној Гори.

Бегић је рекао да је једна особа која је била позитивна у првом таласу, поново  имала коронавирус, али без симптома.

Он је казао да је случај откривен када се тај грађанин тестирао пре путовања и да није искључено да постоји још таквих случајева.

Бегић је рекао да комплетно закључавање градова и активности неће бити, те да су ношење маски, хигијена руку и дистанца најучинковитије мере, и да на томе треба инсистирати. Бегић истиче да тренутно нема тестова на чекању, а да је време чекања резултата 24 часа.

„Наша лабораторија као и друге у свету нису намењене за оволику количину узорака. Од почетка епидемије обрадили смо 64.000 узорака, што значи да је сваки десети становник тестиран на коронавирус”, истакао је Бегић. Бегић каже да је тренутно у самоизолацији око 3.000 особа, преноси Бета.

У Црној Гори је од средине јуна од последица корона вируса умрло 127 особа, а од почетка године 136. Укупан број тренутно активних случајева је 3.208.

Од почетка године укупан број регистрованих случајева инфекције новим корона вирусом је 8.612.

Политика

Коментари: