Великосрпски екстремизам негира територијалну целовитост и суверенитет Хрватске, Косова, БиХ и Црне Горе

Хрватска Сигурносно-обавештајна агенција (СОА) у извештају за прошлу годину наводи да су безбедносне прилике у југоисточном окружењу Хрватске нестабилне и тврди да су у појединим државама „и даље присутне појаве великосрпског екстремизма”.

Великосрпски екстремизам негира територијалну целовитост и суверенитет Хрватске, Косова, БиХ и Црне Горе

Како се тврди у извештају, тај „великосрпски екстремизам” манифестује се негирањем територијалне целовитости и суверенитета Републике Хрватске, али и, како се наводи, „других држава суседства, попут Косова, БиХ и Црне Горе”.

Тврди се и да „великосрпски екстремизам промовише и поруке против ширења Европске уније и НАТО-а на југоисток Европе, уз истицање привржености Русији”.

„Овај екстремизам се јавно манифестује кроз иступе и окупљања великосрпских екстремистичких организација, као и коришћењем других јавних окупљања, у којима се, уз екстремистичке поруке, уништавају и хрватски државни симболи”, наводи се у извештају, а преноси хрватски портал Индекс.

Што се тиче Црне Горе, СОА оцењује да ситуацију у тој земљи обележава друштвени расцеп између „прозападних суверенистичких снага” и „просрпских снага” које су, како тврди, „уједно против чланства Црне Горе у НАТО и за снажније везање Црне Горе уз Русију”, додаје Вечерњи лист.

У извештају се наводи да су безбедносне прилике у југоисточном окружењу Хрватске и даље нестабилне и да су та подручја још оптерећена бројним безбедносним, политичким, економским и друштвеним изазовима. Тврди се и да верски и национални екстремизам и даље оптерећује друштва држава југоисточног суседства Хрватске.

„Радикално тумачење ислама у државама југоисточног суседства и даље је присутно. Постојање енклава у којима се практикује радикално тумачење ислама те се не признају закони и демократски поредак државе домаћина, представља безбедносни ризик”, оцењује СОА.

Како наводи, додатни безбедносни ризик представља и повратак „џихадиста” из Сирије/Ирака у матичне државе од којих су бројни на ратиште, како наводи, отишли из наведених енклава. У извештају се упозорава да би ове две појаве могле да утичу на додатни степен радикализације и ширење радикалног тумачења ислама.

СОА тврди да поједине државе прикупљају податке, а понекад и активно обавештајно делују према Хрватској, али не наводе конкретно о коме је реч, већ само да је реч о „државама које с РХ имају отворена питања или ју виде као супарника или сигурносно-политички изазов”.

Вечерњи лист, на основу тога, наводи да је јасно о коме је реч, али исто тако не прецизира свој закључак. СОА наводи и да положај Хрвата у БиХ у политичком смислу обележава настојање да се испуне сви елементи који га чине конститутивним народом и да се постигне, уставом БиХ предвиђена, пуна једнакоправност с остала два народа.

Тврди и да су, уз политичке околности, Хрвати у БиХ суочени с трендом економског исељавања чиме је, како се наводи, угрожен и њихов физички опстанак у БиХ, а тиме и мултиетнички карактер БиХ.

Истиче се да се знатно повећава број миграната на балканској рути, а да највећи број миграната до ЕУ настоји да дође преко територија БиХ.

Према подацима Фронтекса, током 2019. године на балканској рути је детектовано више од 82.000 илегалних миграната, односно око 46 одсто више него годину раније, истиче се у извештају.

Оцењује се и да је безбедносна ситуација у Хрватској стабилна и истиче да у 2019. године није било догађаја ни појава који би значајније угрозили безбедносне прилике у земљи. Наводи се и да тренутно не постоје назнаке ни видљиви потенцијали значајније дестабилизације безбедносних прилика.

СОА наводи и да је опасност од тероризма у Хрватској ниска, а да највећи ризик по питању терористичке претње представљају регионални следбеници и симпатизери исламистичких терористичких организација, као и повратници из Сирије/Ирака.

У извештају се наводи и да је страно обавештајно деловање према Хрватској изражено у контексту чланства у ЕУ и НАТО, као и хрватској улози у стабилизацији југоисточне Европе, преноси Танјуг.

Политика

Коментари: