„Асанж ће покушати да се убије ако буде изручен САД“

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж ће врло вероватно покушати да се убије ако буде послат у Сједињене Америчке Државе због оптужби за шпијунажу, изјавио је психијатријски стручњак Мајкл Kопелман на саслушању за Асанжово изручење.
"Асанж ће покушати да се убије ако буде изручен САД"

Мајкл Kопелман, почасни професор неуропсихијатрије на Kраљевском колеџу у Лондону, рекао је да Асанж има историју депресије и да постоји врло висок ризик за самоубиство ако покушај изручења у САД успе, пренео је АП.

„По мом мишљењу, непосредна екстрадиција и или стварно изручење покренуће покушај“, рекао је Kопелман током сведочења на лондонском кривичном суду Олд Бејли.

Он је рекао да постоји обиље познатих фактора ризика, укључујући породичну историју депресије и самоубиства и изолацију коју је Асанж доживео прво у еквадорској амбасади у Лондону, где се склонио 2012. године, а од априла 2019. године у британском затвору.

Kопелман је рекао да је Асанжу, такође, дијагностикован поремећај из аутистичног спектра, што је повезано са повећаном склоношћу да размишља о самоубиству.

Саслушање о изручењу је почело 7. септембра и требало би да траје до почетка октобра, а очекује се да ће судији Ванеси Бараитсер бити потребне недеље или чак и месеци да донесе одлуку.

Танјуг

Коментари: