Како Европа плаћа цену грешке у борби против КОВИД-19

У јеку пандемије коронавируса западне земље су се огромно кладиле на масовно тестирање. Веровало се да је идентификовањем чак и асимптоматских заражених могуће преузети контролу над ситуацијом. Испоставило се да није све тако једноставно.
Како Европа плаћа цену грешке у борби против КОВИД-19

Данас, европске државе могу с поносом да изјаве да је током месеци пандемије тестирање постало заиста велико. Само у Великој Британији, према званичним подацима, спроведено је око 1,3 милиона тестова у последњих недељу дана. То је 20 пута више него почетком априла.

Француска и Шпанија су такође повећале своје могућности. Циљ овог рада је да помогне у идентификовању заражених и спречавању ширења патогена без економски деструктивних карантина. Сада су лабораторије у европским земљама преоптерећене. Британија је углавном приморана да узорке шаље у Италију и Немачку, јер није у стању да се сама носи са обрадом анализа.

„Улазимо у други талас пандемије а да заиста нисмо научили лекције из првог“, рекао је Ринеш Пармар, шеф британског удружења лекара. „Спремни смо за савршену олују проблема која се назире током зиме.“

Како се приближава зима, заговорници јавног здравља оглашавају узбуну јер повећани фокус на тестирању одвраћа пажњу од других мера које су такође потребне за борбу против пандемије, примећује Блоомберг. Иако су масовна испитивања помогла да се чак и асимптоматски носачи идентификују са вирусом који се смањује током лета, лабораторије сада померају своје границе.

Дошло је до тачке да власти европских земаља почињу да се повлаче под притиском околности. Сада су присиљени да тестирају само оне са очигледним симптомима болести, што такође изазива забринутост јавности.

Коментари: