И Заев тражи аутокефалност канонски непризнате Македонске православне цркве

Премијер Северне Македоније Зоран Заев, у писму васељенском патријарху Вартоломеју, затражио је подршку у признавању аутокефалног статуса канонски непризнате Македонске православне цркве-Охридске архиепископије (МПЦ-ОА).

И Заев тражи аутокефалност канонски непризнате Македонске православне цркве

Премијер Заев подсећа на састанак са патријархом Вартоломејем у Истанбулу, на којем је затражио помоћ од Вартоломеја око признавања МПЦ-ОА као аутокефалне цркве и њеног пријема у заједницу регионалних православних цркава, преноси Танјуг.

„Поштујемо све што је део међународних уговора и околности. Али ми захтевамо да будемо слободни са црквеног становишта, унутар граница наше земље, и да наши епископи служе заједно са епископима свих осталих православних цркава широм света“, наводи се у писму, преноси МИА.

Заев сматра да православно становништво у Северној Македонији заслужује црквену независност о којој сања вековима, очекујући да Македонска православна црква-Охридска архиепископија буде препозната као аутокефална, имајући благослов и писану одлуку васељенског патријарха Вартоломеја.

И председник Стево Пендаровски је током викенда послао писмо васељенском патријарху Вартоломеју, тражећи признање аутокефалног статуса МПЦ-ОА.

Спутник

посты:

Коментари: