Лукашенко ступио на дужност председника Белорусије

Досадашњи белоруски лидер Александар Лукашенко ступио је на дужност председника Белорусије, преноси државна новинска агенција Белта.
Лукашенко ступио на дужност председника Белорусије

У Палати независности у току је церемонија инаугурације, пише Белта.

На церемонију је позвано неколико стотина званица. Међу њима су високи званичници, посланици Представничког дома и чланови Савета Републике, шефови државних органа и организација, локалних извршних и управних органа, републичких медија, научници, културне и спортске личности.

У складу са Уставом Републике Белорусије, председник ступа на дужност након полагања заклетве.

Стављајући десну руку на Устав, Александар Лукашенко положио је заклетву на белоруском језику. Затим је потписао акт о полагању заклетве, након чега је председавајући Централне изборне комисије Белорусије Лидија Јермошина уручила Лукашенку сертификат председника Републике Белорусије.

У Белорусији 9. августа одржани председнички избори, након којих су почели масовни протести опозиције. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова.

Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.

Спутњик

Коментари: