Маске обавезне законом, нема изласка…

Британија од понедељка уводи нове рестриктивне мере због великог пораста броја заражених и „другог таласа“ вируса који је, како је  рекао премијер ове земље Борис Џонсон. За ресторане и барове уводи се „полицијски час“ од 22, ношење маски је обавезно, а полиција ће моћи да затражи војну помоћ уколико буде било потребно.

Маске обавезне законом, нема изласка...

„Морамо да деламо хитно. Правили смо „штит“ око Британије како би се земља вратила на ноге, али увек смо знали да је могућност другог таласа стварна. Као и многе друге земље достигли смо ту тачку, имамо на хиљаде нових инфекција дневно. Волео бих да кажем да бројке расту јер више тестирамо, али није због тога. Волео бих да кажем и да смо достигли „колективни имунитет“, али ни то није тачно. Свега нас 8 одсто је имуно на вирус. Драстично се шири међу онима од 20 до 29 година, али и другим старосним групама“… – рекао је британски премијер у свом обраћању парламенту и јавности.

Он је додао да ће „бројке наставити да расту како долазе јесен и зима“ и да нове мере морају бити уведене.

„Трасмисија вируса је висока. Ово је тренутак да реагујемо“ – рекао је он.

Како је додао, Британија неће ићи под „комплетни локдаун“ као у марту, али се уводи „правило 6“.

„Школе и универзитети ће остати отворени, осигураћемо и да већина бизниса буде отворена, али молимо да они који могу да раде од куће, од куће и раде. Жао ми је што ће ово утицати на многе послове који су таман почели да стају на ноге“ – рекао је он.

Како је истакао, у Британији ће од сада на свадбама и пријемима бити дозвољено максимум 15 људи, на сахранама до 30.

„Ресторани могу да раде до 22 сата, Изложбе, спортови који се играју унутра као и велики спортски догађаји су од 1. октобра забрањени“ – рекао је он.

Маске су од сада обавезне за све продавце и услужне раднике, као и за путнике у таксију. Велике казне биће за све оне који не носе маске и за све послодавце који не поштују мере, истакао је Џонсон.

„Здравље свих зависи сад од нашег здравог разума. Ове мере ће трајати око 6 месеци. За сада овај вирус је део наших живота и наша борба ће се наставити. Нећемо слушати оне који желе трајни „локдаун“ уводимо умерене мере да сачувамо животе и сачувамо посао“ – рекао је Џонсон.

Он је истакао да ће школе, универзитети и цркве остати отворене, да ће градилишта радити и да ће се вечина УК економије наставити.

Блиц

Коментари: