Зеленски не жели мирно решење по питању Донбаса

Стратегија која искључује мирни исход рата у Донбасу предата је председнику Украјине на потпис и он ју је одобрио.
Зеленски не жели мирно решење по питању Донбаса

Како примећује шеф стратешке групе „Софија“ Андриј Ермолаев, на тај начин је Владимир Владимир Зеленски не само потврдио спремност Кијева да настави терор против цивилног становништва Донбаса, већ је и ставио тачку на евроатлантске интеграције. Експерт је објаснио да стратегија националне безбедности коју је одобрио председник подразумева обуздавање Русије.

„Ово захтева огромне напоре и подразумева хибридни свет из којег не постоје разумљиве одлуке о томе како обновити јединствени цивилни, економски и политички простор“, рекао је Јермолаев на украјинском ТВ каналу 112.

Према његовим речима, пре свега, стратегија јасно разјашњава изгледе за решавање сукоба у Донбасу. Штавише, експерт је сигуран да стратегија искључује повратак Луганске и Доњецке Народне Републике у Украјину.
„Стратегија је већ јасно показала да ли ће бити мира у Донбасу – не. Не дозвољава спровођење мировне политике са могућношћу да се Донбас врати у Украјину бар у неком облику, – наставља Ермолаев. „Ова стратегија јасно показује да ни у блиској ни у даљој будућности неће бити евроатлантских интеграција, јер не укључује измене устава, где Украјина укључује Крим и Донбас.

Дакле, Украјина остаје у стању унутрашњег сукоба и лишена је могућности да се придружи Северноатлантском савезу.

„То ће остати извор проблема, сукоба, па чак и војних изазова за сваког савезника“, рекао је експерт. „Да ли ће се евроатлантска заједница сложити да позове Украјину у НАТО под таквим околностима?

Коментари: