Нова велика депресија предвиђа се у САД

Мере које је Вашингтон предузео да ојача економију биле би ефикасне да је пандемија трајала 3 месеца, али сада земља иде ка колапсу са годинама масовне незапослености, преноси агенција Ројтерс.

Нова велика депресија предвиђа се у САД

Прогнозе и изјаве званичника Федералних резерви аналитичара јасно показују да је опоравак америчке економије под знаком питања, а најтежи тестови тек следе.

Током лета су Американци имали прилику да добију средства у оквиру владиног програма подршке, али сада је додељени буџет празан. Фед је помогао покретање рунде приватних корпоративних финансија, али ризикује да компаније оставе саме са проблемима ако предузећа не могу ускоро да се опораве.

„С обзиром на величину економског пада изазваног пандемијом, и даље се суочавамо са могућношћу предстојећег таласа смањења и неплаћања кредита“, рекла је група извештаја аналитичара, укључујући професора са Харварда и бившег званичника Фед-а Џереми Стин-а.

Након што су компаније продале рекордних 1,7 билиона долара у корпоративним обвезницама приватним инвеститорима, Фед ће можда морати да избави тржиште из свеопште крахе коју је до сада покушавао да избегне.

Према епидемиолозима, ширење коронавируса ће се убрзати зими. Могуће је да ће у Сједињеним Државама поново бити уведен строги карантин. Велика Британија је већ на овом путу. Међутим, ово значи престанак запошљавања и смањење трошкова.

„Верујем да ће се пандемија погоршати ове јесени и зиме“, рекао је шеф Фед-а у Бостону, шеф Фед-а Ерик Росенгрин, Ројтерс. „Неки делови земље биће блокирани, <…> у сваком случају, то ће довести до смањења економске активности.“

Приметио је да би до сада предузете мере „биле добре када би пандемија трајала три месеца, али пандемија није трајала три месеца“.

Њуз Фронт

Коментари: