Руски експерт објаснио зашто „Северни ток 2“ још није завршен

Експерт са Финансијског универзитета при влади Русије Игор Јушков изнио је две верзије зашто је градња „Северног тока 2“ обустављена – техничку и политичку, преносе „Известија“.

Руски експерт објаснио зашто „Северни ток 2“ још није завршен
© SPUTNIK / ИЛЬЯ ПИТАЛЕВ
Радници на изградњи гасовода „Северни ток 2“ у Лењинградској области

Према првој верзији, на брод „Фортуна“, један од кандидата за завршетак гасовода, се уграђује додатна опрема, како би баржа могла да ради заједно са бродом за полагање цеви „Академик Черски“.

Стручњак претпоставља да ће „Фортуна“ заваривати цеви у низ, јер је опрема на броду прилагођена за тај пречник, док ће цеви постављати „Академик Черски“.

„На том броду је, очигледно, опрема за заваривање намењена за цеви мањег пречника од оних које је брод постављао на Сахалину. Али ‘Академик Черски’ може постављати спојене цеви на местима где је вода дубока, а ‘Фортуна’ не може“, објаснио је руски експерт, преноси Спутњик.

Друга верзија – политичка, сугерише да су немачке власти затражиле од „Гаспрома“ да обустави градњу, како би успели да издејствују „блаже“ америчке санкције, без помињања детаља који се тичу одржавања и пуштања гасовода у рад.

Експерт истиче да дозволу за пуштање у рад издаје регулатор – немачка канцеларија, а у случају усвајања тренутног нацрта санкција, сматраће се да издавање те дозволе потпада под ограничења.

„Због тога би санкције биле уведене не само компанијама у Немачкој, него и немачким органима власти, регулаторима“, истиче Јушков.

Он је додао да у светлу ситуације са Алексејом Наваљним Американци могу усвојити оштрију верзију санкција. Због тога, како стручњак сматра, требало би већ сада наставити градњу гасовода.

Јушков је сигуран да у сваком случају неће успети да пусте гасовод у рад прије априла.

„Северни ток 2“ могуће је завршити помоћу брода са сидром кога ће пратити други брод са динамичким позиционирањем. До сада је баржа „Фортуна“ компаније МРТС била један од кандидата за завршетак гасовода, док је друга опција брод за постављање цијеви „Академик Черски“ са системом динамичког позиционирања.

ИН4С

Коментари: