Ухапшен бивши члан ОВК Саљих Мустафа на путу је за Хаг

Специјализовано тужилаштво Косова ухапсило је бившег шефа обавештајне службе КБС и бившег официра ОВК у Оперативној зони Лаб Саљиха Мустафу, на основу налога за хапшење и довођење и потврђене оптужнице које је издао судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова.

Ухапшен бивши члан ОВК Саљих Мустафа на путу је за Хаг

Како се наводи у саопштењу Канцеларије Специјалног тужиоца, у овом тренутку се врши пребацивање Мустафе у притворски објекат Специјализованих већа Косова у Хагу, где ће се његово прво приступање суду без одлагања обавити пред судијом за претходни поступак.

„У складу са Законом о Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву, полиција у оквиру Специјализованог тужилаштва је овлашћена и надлежна да врши овлашћења која према косовском законодавству има полиција Косова. Поред тога, Закон о Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву предвиђа да се, на основу налога или наредбе за хапшење Специјализованих већа, спроводи у притвор лице против којег је оптужница потврђена“, наводи се у саопштењу.

Нове информације о овом предмету биће достављене у наредном периоду.

Иначе, Мустафа је био део ОВК од 1988. године. Пре тога је био ухапшен 1993. године и осуђен на пет година затвора због организације побуне.

На организовању и ширењу ОВК радио је у Приштини, Обилићу, Гњилану, Витини и Каменици, а потом је водио герилску јединицу ОВК под називом БИА, док није успостављена Оперативна зона Лаб и Карадак.

Мустафа је био шеф обавештајног одељења КБС, а затим и обавештајни саветник Агима Чекуа у време док је био премијер.

Косово онлајн

Коментари: