Гутерес: Или ћемо се ујединити или следи хаос

Генерални секретар УН Антонио Гутерес изјавио је  да свет није успео да сарађује у сузбијању пандемије Ковида-19 и да вирус корона тренутно представља претњу број један у свету.

Гутерес: Или ћемо се ујединити или следи хаос

Гутерес је пред Генералном скупштином УН за неуспех међународне заједнице окривио недостатак глобалне спремности, сарадње и солидарности, преноси Асошијетед прес.

Генерални секретар УН је истакао да је корона вирусом у свету до сада заражено више од 30 милиона људи, да је последицама болести подлегло скоро милион оболелих и упозорио да вирус још није стављен под контролу.

„Док земље иду у различитим правцима, вирус се шири у свим правцима“ – рекао је он.

Гутерес је позвао на глобалну сарадњу међу нацијама, глобалним и регионалним организацијама, међународним финансијским институцијама, трговинским савезима и другим актерима.

Он је рекао да се идеја глобалног управљања мора да проширити „како би се укључила предузећа, грађанско друштво, градови и региони, академска заједница и млади људи“.

„Немамо избора. Или ћемо се ујединити у оквиру глобалних институција које одговарају сврси, или ћемо бити сломљени поделама и хаосом“ – упозорио је Гутерес.

РТРС

посты:

Коментари: