Терористи припремају провокације са употребом хемијског оружја у Идлибу и Алепу

Терористи планирају да организују провокације уз употребу отровних супстанци у насељима у сиријским провинцијама Идлиб и Алеп, изјавио је на брифингу заменик руководиоца заражених страна у Сирији, контраадмирал Александар Гринкевич.

„У руски Центар за помирење зараћених страна стигле су информације да милитанти илегалних оружаних група припремају још један покушај организовања провокације уз коришћење отровних супстанци у јужном делу зоне деескалације Идлиба“, саоптшио је он.

Гринкевич је истакао да терористи планирају да инсценирају нападе на насеља Бејтарун у провинцији Алеп и Бдама у провинцији Идлиб уз муницију са отровним материјама. Циљ је, како је рекао, да оптуже сиријске владине снаге за употребу хемијског оружја против цивила.

„Руски Центар позива команданте илегалних оружаних група да одустану од провокација и крену путем мирног решавања ситуације у областима које су под њиховом контролом“, додао је он.

С тим у вези, контраадмирал је нагласио да у току претходног дана није регистровано отварање ватре са стране незаконитих оружаних формација које су под контролом Турске.

„Регистроване су две пуцњаве на насеља Ајн-Кантара у провинцији Латакија и Џубас у провинцији Идлиб од стране положаја терористичке организације ‘Џебхат ан-Нусра’“, додао је.

Спутњик