Салвини на саслушању због задржавања миграната, прети му 15 година затвора

У Италији је почело саслушање лидера ултрадесничарске странке Лига и бившег министра унутрашњих послова Матеа Салвинија, због оптужби за незаконито задржавање миграната на мору, кривично дело за које је предвиђена максимална казна до 15 година затвора.

Инцидент, због којег је оптужен Матеа Салвини, догодио се у јулу прошле године, када је као тадашњи министар унутрашњих послова, блокирао искрцавање више од 100 миграната током шест дана, чекајући на европске савезнике да одлуче да их прихвате.

Салвини, лидер антимигрантске странке Лига, чије је саслушање почело због оптужбе за незаконито задржавање миграната на мору, настоји да оствари максимални политички добитак из правне борбе.

Он, како преноси Ројтерс, тврди да су његови поступци били руковођени националним интересима и да је његов циљ био да спречи илегални проток миграната.

Судија би можда могао да разговара с премијером Ђузепеом Контеом пре него што одлучи да ли ће поднети оптужницу, пише Коријере дела сера, а још увек није познато када би та одлука могла да буде донета.

Тужиоци са Сицилије подигли су оптужницу, у којој се наводи да је Салвини киднаповао мигранте и да их је држао на мору по врелом летњем времену све док се европски савезници нису сложили да их прихвате.

Салвини је рекао да су мигранти имали добар третман на броду обалске страже и истакао да су премијер Ђузепе Конте и сви чланови владе подржали његову одлуку.

Лидер Лиге се повукао из коалиције две недеље након овог догађаја и сада је део опозиције. Он је уочи саслушања окупио све посланике Лиге из Катаније и организовао тродневне дебате о будућности Италије. Други истакнути десничарски оријентисани политичари такође су се појавили на скуповима како би исказали своју подршку.

Горњи дом парламента Сенат гласао је у фебруару за укидање посланичког имунитета Салвинију и дозволио подизање отпужнице. Уколико би дошло до суђења на којем би Салвини проглашен кривим, он би био принуђен да поднесе оставку на функцију сенатора.

Салвини је током године у којој је обављао функцију министра унутрашњих послова углавном био фокусиран на спречавање илегалног доласка миграната у потрази за бољим животом у Европи, који је у том периоду у Италији био у знатном паду.

РТС