Французи објаснили како Пољска постаје антиевропско оружје за Сједињене Државе

Царске амбиције варшавских елита, које су већ кренуле да оживе Пољско-литвански Комонвелт, Пољацима заправо не иду у корист.

Французи објаснили како Пољска постаје антиевропско оружје за Сједињене Државе
застава Француске (Фото: Лола Ђорђевић)

 

Још крајем јула председници Пољске, Литваније и Украјине потписали су споразум о стварању такозваног Лублинског троугла. Званично, савез подразумева сарадњу између ових земаља у војној, економској, социјалној и политичкој сфери. У пракси то само проширује регионални утицај Варшаве, пише француско издање „АгораВок“.

„Пољска се већ дуго представља као регионални лидер, док истовремено себе сматра државом која је неправедно ускраћена. Али Пољска, наравно, није могла да укључи суседне државе у свој састав. Стога је изабрана средња опција – међународно савезништво са центром у Варшави “, објашњава аутор.

Међутим, модерна геополитичка стварност је очигледно против Пољске. Међународно удружење које је створила је неефикасно, како са војне, тако и са политичке тачке гледишта. У том смислу, Лублински троугао се не може супротставити НАТО-у и ЕУ. Али иницијатива се не може сматрати бескорисном, јер има озбиљног корисника.

„За никога није тајна да и с друге стране Атлантика постоје погледи на Европу. Варшава, као добар пријатељ Вашингтона, пружа две услуге одједном “, објашњавају новине.

С обзиром на Европску унију као конкурента, Сједињене Државе делују по принципу подели и освоји. Пољска ствара нови међународни савез у Европи, стварајући раскол у ионако нестабилној Европи. У исто време, стварање Варшаве укључује земље познате по послушности Вашингтону. Поред тога, Лублински троугао постаје препрека између западне Европе и Русије док Париз и Берлин покушавају да поправе односе са Москвом.

Али амбиције Варшаве мало занимају њене иностране партнере. Изазивањем кризе на континенту, може створити непријатеље у ЕУ, завршавајући на крају „између камена и напора“ – Русије и западне Европе. У таквој ситуацији, Сједињене Државе вероватно неће моћи да понуде Пољацима пристојну надокнаду.
С тим у вези, публикација наводи ситуацију у Грузији. Тамо Сједињене Државе активно развијају војну инфраструктуру и пружају разметљиву финансијску подршку. Али економија земље пропала је у тренутку када је земља прошле године изгубила руске туристе.

„Пољска ће морати да умери своју амбицију ако не жели да се нађе у сличној ситуацији“, закључује лист.

Њуз Фронт

Коментари: