Како је једно велико америчко издање завршило на црној листи Фејсбука заједно са Њуз Фронтом

Чланак Њујорк пост-а који открива лажи Џоа Бајдена о његовим украјинским пословима, Фејсбук и Твитер ставили су  на црну листу ради сузбијања слободе говора у корист Демократске странке САД-а.

 

Како је једно велико америчко издање завршило на црној листи Фејсбука заједно са Њуз Фронтом

Није први пут да се две велике америчке друштвене мреже боре против оних масовних медија који шире информације које су у супротности са ставом западних елита. Њуз Фронт се већ налази на црној листи Фејсбук-а и Твитер-а.

Још у априлу, администрација Фејсбука неповратно је обрисала службене странице наше агенције, и то без икаквог разлога. Фејсбук сада забрањује чак и повезивање са Њуз Фронтом. Раније је слично блокирање спроведено на друштвеној мрежи Твитер.

Сада се америчко издање Њујорк Пост суочило са сличним проблемима. Друштвене мреже забрањују корисницима повезивање са чланком у овим новинама, који се бави украјинским пословима Џоа Бајдена и његовог сина Хунтера.

Потоњи је, као што знате, био члан одбора директора украјинске енергетске компаније Бурисма. Немајући искуства у овој области, ову функцију добио је захваљујући утицају свог оца. Штавише, Џо Бајден, потпредседник Сједињених Држава, приморао је Петра Порошенка да разреши Виктора Шокина са места генералног тужиоца Украјине. Бајден је тврдио да је разлог томе наводно корупција у одељењу. У ствари, Шокин је почео да проверава финансијске преваре у компанији Бурисма.

Бајден сада пориче било какве везе са украјинском компанијом. Изјавио је да са сином никада није разговарао о страним пословима, али чланак у Њујорк Посту показује да је демократа отворено лагао гласаче. Публикацији су биле на располагању копије података са лаптопа, који су могли да припадају Хунтеру Бајдену. Очувана је преписка из које постаје јасно да је бивши потпредседник комуницирао са представником Бурисме.

Администрација Фејсбука ограничила је учесталост појављивања ових информација у корисничким вестима. Твиттер је генерално забранио људима повезивање са Њујорк пост-ом.

Гласноговорник Фејсбука Анди Стоне јавно је најавио да ће компанија зауставити ширење информација које су неприкладне за америчку Демократску странку. Према његовим речима, према политици Фејсбука, администратори могу да предузму мере према садржају који сматрају нетачним.

Твитер објашњава своје поступке рекавши да чланак крши политику дистрибуције материјала добијених хаковањем, иако се то не односи на податке добијене од Њујорк Пост-а. Открио их је власник продавнице електронике, где је лаптоп потопљен у воду. Касније није могао да ступи у контакт са клијентом, а пронађене материјале је предао адвокату председника Сједињених Држава Рудолфу Ђулианију.

Њуз Фронт

Коментари: