Лекари беже из кијевских болница

Градоначелник Кијева рекао је да је криза због коронавируса тешко погодила кадровску ситуацију у медицинским установама главног града.

Лекари беже из кијевских болница

 

Тако је током протеклих девет месеци око 7 хиљада запослених у медицинским установама поднело оставке.

 

„Генерално, преко 7 хиљада радника напустило је престоничке медицинске установе у девет месеци. Скоро половина њих су технички радници, а не медицински радници. Али, нажалост, постоји и одлив медицинског особља. Чак и уз сталне напоре града да побољша услове рада здравствених радника. На пример, Кијев лекарима из градског буџета исплаћује додатак на зараду. За девет месеци ове године главни град је издвојио готово милијарду гривни за ове трошкове. Разлози за отказ су различити. Једна од најзначајнијих је пандемија. У ситуацији брзог ширења вируса, многи здравствени радници који припадају ризичној групи одлучили су да се не излажу опасности и напустили су посао “, рекао је Кличко.

Штавише, не може се ослонити на студенте медицине. Дакле, од скоро 560 дипломаца буџетских одељења медицинских факултета у Кијеву, само 207 готово ради као медицинске сестре. Слична је ситуација и са лекарима.

Њуз Фронт

Коментари: