“Војислав Коштуница ме је спречио да зауставим летелицу којом је Слободан Милошевић изручен Хагу!“ Велики интервју Небојше Павковића, бившег начелника генералштаба Војске Југославије (ВИДЕО)

Небојша Павковић, бивши начелник генералштаба Војске Југославије, у интервјуу Гласу јавности из затвора у Финској, открио је како је војска била спремна да приземљи или обори летелицу којом је Слободан Милошевић испоручен у Хаг. Како је објаснио, обавестио је тадашњег председника СР Југославије Војислава Коштуницу шта се спрема, а овај се више није јављао на телефон.

Пресудом Хашког трибунала, генерал Небојша Павковић осуђен је на 22 године затвора због злочина на Косову, и на робији је већ 15 година.

У својој књизи „Повленске магле“, објашњава осуђени генерал, тадашњи министар полиције Душан Михајловић пише у једном делу да су они, док је Милошевић био у Централном затвору, „предузимали све мере да Павковић не сазна где се налази Милошевић.“

Ни наши органи безбедности, нису знали за термин када ће Милошевић бити испоручен Хагу – каже Павковић.

Ја сам био у резиденцији, у Андре Николића, било је поподне, око 18 сати. И зове ме Коста Чавошки.

Каже: “Ти седиш ту, гледаш телевизију, а знаш ли ти да ти хаспе врховног командата?“

Ког команданта – питам.

Милошевића – каже – ево, воде га колима, иде за Хаг.

Павковић тада брже-боље зове своје сараднике да види тша се дешава, зове начелника управе безбедности. Нико ништа не зна.

Јавља ми се доктор Здравко Мијајловић, начелник кардиолошке клинике на ВМА, каже: „Друже генерале, овде сам на врху ВМА, гледам ево сад су стигла кола, довозе Милошевића и уводе га у хеликоптер – објашњава Павковић.

Имао је, каже, тачан податак и могао је да реагује, да зове Војислава Коштуницу. Разговарају, а Коштуница га пита, „па шта ми ту можемо да урадимо?“

Кажем, можемо, ако ви наредите, да присилимо да се хеликоптер спусти. Ако неће да се спусти, можемо и да га срушимо. Он је рекао – добро, јавићу се. И није се јавио. И тај хеликоптер је одлетео…

Љиљана Кековић/Глас Јавности

Коментари: