Додик: До краја године формална одлука о прихватању „малог Шенгена“

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изразио је очекивање да ће Председништво најкасније до краја године донети формалну одлуку о прихватању иницијативе „мали Шенген“.

Додик: До краја године формална одлука о прихватању "малог Шенгена"

Додик је рекао да је ова иницијатива сада прихватљива и за чланове Председништва БиХ Шефика Џаферовића и Жељка Комшића, који су раније били скептични, с обзиром на то да су отклоњене бојазни које су имали у вези са одређеним политичким аранжманима.

„Данас се види да ће то бити искључиво иницијатива која ће омогућити појачано инвестирање, проток робе и људи, те лакшу дисперзију. Мислим да ћемо формалну одлуку имати најкасније до краја године“ – рекао је Додик за БХТ.

Он је навео да је у Бриселу од важних људи чуо да је на пленумима, на којима се разговара о региону на нивоу влада и председника земаља ЕУ, тема била одвајање Републике Српске из БиХ.

„Један од тих председника је рекао: „Шта год ми чинили, нисмо успели да хомогенизујемо БиХ, она има своје унутрашње дискусије и не може да профункционише и једног дана ћемо вероватно морати да дамо државу Србима, Хрватима и да Бошњаци остану на свом простору“ – рекао је Додик.

Према његовим речима, коментар једног од учесника пленума био је: „Ако то морамо урадити, зашто то не урадимо сада“.

„Било је оних који су сагласни са том чињеницом да БиХ не функционише и да треба покушати наћи друго решење“ – рекао је Додик, наводећи да су идеју о одвајању Републике Српске подржале две земље старе и неколико нове Европе.

Упитан може ли да излобира одлазак чланова Председништва БиХ у Москву, Додик је изразио уверење да би председник Русије Владимир Путин примио чланове Председништва.

„Нисам имао овлаштења да бих причао са њим о томе, морам имати сагласност друга два члана Председништва, који никада нису исказали вољу за то“ – рекао је Додик.

Он је подсетио да су чланови Председништва били позвани на војну параду у Москву, али да нису отишли.

„Према томе, ценим да нису заинтересовани, зашто бих ја лобирао. Иначе, немам ниједан проблем да заједнички као Председништво одемо било где“ – поручио је Додик.

Српски члан Председништва БиХ каже да Путин никада није рекао да Русија подржава њега и Републику Српску и истакао да су кључне поставке руске политике према БиХ поштовање Дејтонског споразума, Устава и територијалног интегритета, те договор народа унутар БиХ.

„Односи федералне и политике Сарајева и Русије треба да се дефинишу између њих и ми им нећемо сметати. Овде у Сарајеву је доминантан оквир о негативном руском утицају, што је смешна прича“ – рекао је Додик у упитао јесу ли позитивни само амерички или утицај ЕУ.

Оценио је да је битно да БиХ са свима има добру сарадњу и у том контексту похвалио односе БиХ и Турске.

Говорећи о испуњавању 14 приоритета ЕУ, Додик је истакао да у Председништву БиХ нема разлика у том погледу.

„Препоруке су веома тешке, али ни сама Европа не инсистира да све буду решене, већ да почне њихово решавање“ – рекао је Додик, подсећајући да је Председништво данас поздравило инвестициони пакет ЕУ за БиХ и и њихово определење за проширење Уније.

Додик је констатовао да су методологије за приступање ЕУ неповољније него раније, јер је сада могуће да отворено поглавље Европа може да врати на почетак, чега раније није било.

„БиХ и регион долазе на крају интеграција у ЕУ, а услови су се стално усложњавали“ – додао је Додик.

Према његовим речима, нека од решења која се траже од БиХ задиру у Устав, што је тешко питање за решавање.

„Никада ни од једне чланице није тражена промена Устава пре кандидатског статуса, а од БиХ се сада тражи“ – закључио је Додик.

РТРС

Коментари: