Линта: Крајње време да Београд тражи стварни дијалог са Загребом

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да је крајње време да Србија тражи стварни дијалог са Хрватском о решавању имовинских и бројних других проблема преосталих Срба у Хрватској и оних који су протерани.

Линта: Крајње време да Београд тражи стварни дијалог са Загребом

Поводом посете министра спољних послова Хрватске Гордана Грлића Радмана Србији, Линта је истакао да Србија треба да инсистира да темељ стварног дијалога са Хрватском мора да буде Анекс Г Бечког споразума о сукцесији „Приватна својина и стечена права“.

У њему, подсетио је, јасно стоји да свим грађанима и правним лицима морају бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31. децембра 1990. године, а сви уговори склопљени под притисцима и претњама морају бити проглашени ништавним.

Међу проблемима протераних Срба из Хрватске, Линта је навео да су у питању имовински проблеми као што су отета станарска права, уништене куће, пословни простори, помоћни објекти, шуме, воћњаци и виногради, отето пољопривредно земљиште, продаја и размена кућа и друге имовине под притисцима и претњама за време и после рата.

Ту су и заостале, а неисплаћене пензије, непризнат радни стаж пре рата и за време Републике Српске Крајине, неисплаћена девизна и динарска штедња, хартије од вредности и деонице.

Поред имовинских проблема, сматра Линта, потребно је да Србија тражи стварни дијалог у вези са питањем 1.700 несталих Срба и припадника ЈНА, бројних ратних злочина над Србима.

Такође, потребно је да Србија тражи дијалог са Хрватском у вези са питањем срамних хапшења Срба на основу хрватских потерница, а навео је и питања осуђених Срба за ратне злочине који служе казну у хрватским затворима, увођења струје у 80-так српских села, обнове друге комуналне инфраструктуре и јавних објеката, опструкције да српски капитал уђе у Хрватску и друга.

Линта је напоменуо да Хрватска од ступања на снагу Бечког споразума о сукцесији јуна 2004. године плански опструише спровођење Анекса Г, што је један од бројних доказа да је на делу политика цементирања етничког чишћења Срба и отимања српске имовине.

РТРС

Коментари: