Затварају се и школе у пет општина

Школе у Будви, Улцињу, Цетињу, Колашину и на Жабљаку од понедељка ће бити затворене и настава ће се одвијати на даљину, по принципу система „семафора“ који је усвојило Министарство просвете, казао је за директор Института за јавно здравље Бобан Мугоша у Вијестима у пола седам.

Затварају се и школе у пет општина

Мугоша је саопштио је да су мале шансе да Подгорица избегне затварање на минимум 15 дана због погоршања епидемиолошке ситуације, али да ће сачекати резултате из Немачке.

“Наше понашање је утицало да се епидемиолошка ситуација погорша. Већ седам, осам месеци се понавља које су мере… за очекивати је било да ће се више поштовати”, казао је Мугоша за ТВ Вијести.

Резултати из Немачке дају наду да ће доћи до пада броја заражених.

“Чињеница је да мере погађају угоститеље, имали смо посебан однос према њима, али не можемо да пренебегнемо чињенице да многи у локалима нису поштивали мере”, навео је Мугоша и казао да се нада да ће их угоститељи разумети због пооштравања мера у неким општинама.

Стопа оболевања од коронавируса у тим општинама је изнад 800 на 100.000 становника чиме аутоматски прелазе у „групу три“ општина у којима ће се од понедељка и у наредних 14 дана примењивати пооштрене противепидемијске мере.

Из Института је раније данас поподне саопштено да то подразумева и:

– Забрану рада угоститељских објеката (ресторани, кафане, кафетерије, хотелски ресторани осим за госте хотела)

– Забрану окупљања у објектима становања лицима која нису чланови заједничког породичног домаћинства

„Већ седам, осам месеци се понавља које су мере… за очекивати је било да ће се више поштовати“, казао је Мугоша за ТВ Вијести.

Он је рекао да се нада да ће мере у општинама које су прешле цензус од 800 дати резултат за 15 дана.

ИН4С

Коментари: