Кремљ: Оптужбе САД и Британије подсећају на рецидиве фанатичне русофобије

Руске специјалне службе никада нису предузимале никакве хакерске нападе, посебно против Олимпијаде, такве оптужбе подсећају на рецидиве фанатичне русофобије, изјавио је новинарима портпарол Кремља Дмириј Песков.
Кремљ: Оптужбе САД и Британије подсећају на рецидиве фанатичне русофобије

Како је рекао, жеља западних земаља да оптуже Русије и њене специјалне службе за све и свашта је знак штетне русофобије.

„Видели смо одговарајуће информације о томе, са жаљењем пратимо тенденцију када Русију или руске специјалне службе оптужују за све и свашта, то већ подсећа на такве рецидиве фанатичне русофобије, која, наравно, нема никакве везе са реалношћу“, рекао је он, коментаришући оптужбе британских и америчких власти против шесторице руских држављана у вези са хакерским нападима, између осталог, на сајтове Олимпијских игара, предизборни штаб председника САД Доналда Трампа и друго.

Подсетимо, америчко Министарство правде оптужило је у понедељак шесторицу држављана Русије за умешаност у серију хакерских напада и ширење малвера, чији је циљ напад на инфраструктуру других земаља и изборе у интересу Русије. У оптужници се конкретно оптужује шест наводних хакера за учествовање у рачунарским упадима „чији је циљ била подршка напорима владе Русије да подрије, изврши одмазду или на други начин дестабилизује“ Украјину, Грузију, изборе у Француској и Олимпијске игре 2018. Готово истовремено је Велика Британија саопштила да руска обавештајна служба планирала сајбер-напад на организаторе Олимпијских игара у Токију пре њиховог одлагања.

С тим у вези, реаговала је амбасада Русије у Вашингтону, која је одбацила оптужбе САД против руских држављана за хакерску и дестабилизујућу активност широм света и истакла да су токсична перцепција Русије и подревање русофобије карактеристична црта у понашању Вашингтона.

Спутњик

Коментари: