Трамп послао поруку Београду и Приштини

Рајан Тали пренео је другим учесницима Београдског безбедносног форума поруку америчког председника Доналда Трампа Београду и Приштини да наставе да раде на реализацији споразума из Вашингтона.

Трамп послао поруку Београду и Приштини

Трамп верује да економска сарадња може допринети бољим односима две стране, рекао је Тали, иначе заменик помоћника директора Савета за националну безбедност САД за Европу и Русију.

Он је, на онлајн панелу, на којем су учествовали и председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти, рекао да је председник САД, после 20 година ограниченог напретка у односима две стране, решио да у средиште процеса нормализације њихових односа стави економију.

„Председник снажно верује у чврсте економске везе између Београда и Приштине, укључујући привредни раст и стварање радних места“, рекао је Тали на панелу под називом „Београд–Приштина, нема решења без поверења“.

Потребно је изградити поверење између два партнера, а недостатак формалних економских канала између Београда и Приштине је компликовало и најпростије трансакције почевши од чекања на прелазима или недостатак саобраћајних веза, указао је Тали.

Он је истакао да је то све утицало на односе, на одлив мозгова, што такође утиче и на запошљавање.

У Вашингтону су, каже, поменути главни кораци који треба да се предузму и да су оба лидера показала велику храброст и посвећеност обавезама.

Подсећа и да је америчка делегација посетила Београд и Приштину, како би учинила оперативним циљеве од 4. септембра.

Они су сад отворили канцеларију у Београду, а постоји још један тим у Београду који ради са другим представницима америчке администрације и баве се питањем енергетике и да помогну у питању енергетске диверсификације као значајном безбедносном питању, рекао је Тали.

Захвалио је колегама из Европе и рекао да их САД подстиче да даље раде на развоју економских односа.

Каже да су били и у блиском контакту са колегама из Европе и да ће радо наставити да подржавају Београд и Приштину током изградње економског поверења .

„Надамо се да ћемо створити потребне услове да два лидера реше те већ дуго присутне изазове“, закључио је Тали.

Спутник

Коментари: