Русија: За сада не постоји могућност за продужење Споразума о офанзивном оружју са САД

Не постоји могућност да се постигне споразум са Сједињеним Америчким Државама о продужењу Споразума о стратешком офанзивном наоружању под условима које износи Вашингтон, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков за Спутњик.

„Осећамо интерес Вашингтона да и даље иде ка таквом споразуму. Али под условима које Сједињене Америчке Државе настављају да постављају тренутно не видим могућност да се дође до неког основног разумевања у овој области“, рекао је Рјабков.

Он је објаснио да су „сви специјалисти, људи који су професионално заинтересовани за ову тему, већ сами приметили да је спремност руске стране да се договори формулисана тако да је услов за то неприхватљивост било каквих додатака, додатних обавеза поврх онога што је речено у нашем ставу“.

Заменик министра је додао да Москва још увек чека одговор Сједињених Америчких Држава на ноту од 16. октобра са предлогом за продужење Споразума на годину дана без услова, а да јавне изјаве нису одговор.

„Свакако чекамо званични писани одговор. Уопште, сматрамо да амерички манир, који се све више испољава, да се не одговара на дипломатске ноте, указује на непоштовање основа дипломатске делатности.Подсетићу вас да смо још децембра прошле године Американцима послали ноту о спремности да продужимо споразум без предуслова. Ни на ту ноту нисмо добили одговор, иако је од тада прошло десет месеци. Па, то само говори о манирима наших колега“, истакао је Рјабков.

Сједињене Америчке Државе неће приближити споразум са Русијом о продужењу Споразума о стратешком наоружању давајући јавно неке изјаве. Они морају да прихвате приступ који је навела руска страна, укључујући и на највишем нивоу.

„Показали смо приличну конструктивност, показали смо изузетно одговоран приступ, а Американци и даље од нас захтевају ново и ново са становишта задовољавања одређених идеја Вашингтона о томе шта је исправно, а шта погрешно“, објаснио је Рјабков.

Он је прецизирао да ту са руске стране више нема простора за даље маневрисање.

„У извесном смислу налетели смо на зид неразумевања… Кроз реторику, кроз спољну демонстрацију да смо наводно на прагу договора, Американци неће приближити овај споразум са нама“, нагласио је дипломата.

Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе „морају да прихвате приступ који је председник (Владимир) Путин изнео на састанку са члановима Савета безбедности, а који смо Американцима на нашем нивоу изложили иза затворених врата, а такође да узму у обзир све што се огледа у изјави Министарства спољних послова Русије од 20. октобара“.

Раније је председник Русије Владимир Путин предложио да се актуелни Споразум о стратешком офанзивном наоружању продужи без икаквих услова на годину дана. Амерички Стејт департмент је, са своје стране, саопштио да је спреман да дâ коначни облик споразуму са Русијом о нуклеарном оружју.

Спутник