Азербејџан: Спремни смо за примирје, али Јерменија мора прва да спусти оружје

Азербејџан је спреман да обустави борбена дејства у Нагорно-Карабаху, али Јерменија мора да буде прва која ће да спусти оружје, изјавио је азербејџански председник Илхам Алијев.

Азербејџан: Спремни смо за примирје, али Јерменија мора прва да спусти оружје

„То сам већ рекао и током преговора у Москви 10. октобра. Потребно је да првенствено Јерменија престане да напада. Тек након тога наше дипломате могу да ступе на сцену“, рекао је он.

Према речима Алијева, Јерменија мора да призна и прихвати одређене принципе решавања овог конфликта који су већ прихваћени од стране Русије, Француске и САД.

„Тек након тога ћемо се и ми вратити за преговарачки сто“, додао је.

Алијев је такође рекао и да је јермснки премијер Никол Пашињан лично одговоран што је процес помирења у Нагорно-Карабаху обустављен.

„Статус кво више није могућ, појавила се нова реалност. Нисмо ми започели борбена дејства, већ Јерменија. Наш одговор је адекватан, ми ћемо увек ослобађати територију која званично припада нама. Ако не престану са пуцањем, наставићемо са ослобађањем“, додао је.

Алијев се осврнуо и на питање Турске, тачније на долазак у Карабах бораца из Сирије, рекавши да званична Анкара ни на који начин није умешана у овај конфликт.

„Будућност Карабаха видим искључиво у мирној кохабитацији Азербејџанаца и Јермена, дакле зајевнички живот у миру и благостању“, закључио је он.

 

Сптуњик

Коментари: