Ердоган поново о Макрону: Француски лидер је „скренуо с пута“

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поновио је увреде на рачун свог француског колеге рекавши да је Емануел Макрон „скренуо с пута“.

Ердоган поново о Макрону: Француски лидер је "скренуо с пута"

Ергодан је наставио своју оштру критику француског лидера. У суботу је турски председник рекао да је Макрон имао проблем са муслиманима и да је потребно да провери „своје ментално здравље“, због чега је Париз опозвао свог амбасадора из Анкаре.

„Особа која води Француску ‘скренула је с пута’. По цео дан говори о Ердогану. Прво погледајте себе куда идете. Јуче сам рекао у Кајзерију, он је случај и заиста мора да се провери“, рекао је Ердоган у телевизијском говору у источној провинцији Малатија, преноси Ројтерс.

Француски лидер је овог месеца објавио рат „исламистичком сепаратизму“, за који верује да преузимају неке муслиманске заједнице у Француској.

Француску је од тада потресао случај убиства учитеља, којем је исламски екстремиста одсекао главу као освету због коришћења карикатура пророка Мухамеда на часу о слободи изражавања.

Чланице НАТО-а, Турска и Француска, споре се око питања, укључујући Сирију и Либију, поморске јурисдикције у источном Медитерану и сукоба у Нагорно-Карабаху.

Макронова канцеларија саопштила је да је Француска окупила своје европске партнере, који деле француски захтев да Турска заустави своје „опасне авантуре“ на Медитерану и у региону.

У њему се наводи да је Ердоган имао два месеца да одговори или се суочи са мерама, напомињући одсуство поруке саучешћа турског лидера после смрти учитеља историје прошле недеље.

Ердоган је побожни муслиман и откако је његова Странка правде и развоја први пут дошла на власт 2002. године, настојао је да ислам пребаци у главни ток политике у Турској, већински муслиманској, али уставно секуларној земљи, подсећа Ројтерс.

РТС

Коментари: