Москва и Минск ће реаговати…

Белоруски председник Александар Лукашенко рекао је током телефонског разговора са америчким државним секретаром да ће Москва и Минск, у оквиру обавеза ОДКБ, реаговати на евентуалну спољну агресију. Помпео је изнео уверавања да од стране НАТО такве претње нема.

Москва и Минск ће реаговати...

„Две земље су спремне да заједно реагују на потенцијалне спољне претње. Конкретно, у складу са споразумом у оквиру ОДКБ – о заштити заједничког простора – у случају спољне агресије од стране Пољске, Литваније или других земаља, Белорусија и Русија ће бити принуђене да реагују“, пренела је агенција Белта позивајући се на прес-службу председника.

Помпео је са своје стране одговорио да са стране НАТО, ни од Пољске и Литваније, не треба страховати од такве опасности јер она не постоји.

Како наводи телевизија ОНТ, Лукашенко је обавестио саговорника из Вашингтона о националном дијалогу који се сада „активно води у Белорусији“.

Помпео је са своје стране поручио да Америка остаје привржена суверенитету и независности Минска и развоју сарадње са Белорусијом.

„Саговорници су разговарали и о ситуацији у свету. Према заједничком закључку, ситуација се од Помпеове посете Минску у фебруару драстично променила, појавили су се и стално се појављују нови изазови. Помпео и Лукашенко су разговарали и о унутарполитичкој ситуацији у Белорусији и САД“, наводи телевизија.
Лукашенко и Помпео су разговарали телефоном раније данас на иницијативу америчке стране.

Подсетимо, председнички избори у Белорусији одржани су 9. августа. Централна изборна комисија саопштила је да је на изборима победио Александар Лукашенко. Белоруска опозиција не признаје те резултате и сматра да је победница Светлана Тихановска. Ни Брисел не сматра Лукашенка за легитимног председника. Од 9. августа у Белорусији трају протести против изборних резултата.

Спутник

Коментари: