Кијев да прекине са покушајима да уновчи Крим

„Очигледно је да им Крим не дâ мира, па се рађају свакакве штетне идеје. Време је да Украјина престане са покушајима да се обогати на рачун полуострва. Време када је Крим био део Украјине заувек је прошло“, рекао је Шеремет за Спутњик.

Кијев да прекине са покушајима да уновчи Крим

Према његовим речима, сада вреди разговарати управо о украјинској надокнади штете нанете полуострву.

„Кијевске власти су више од 20 година експлоатисале полуострво, доводећи га у безнадежно стање. И само захваљујући Русији, која развија Крим невиђеним темпом, полуострво је почело да се развија. Украјина је дужна да становницима Крима надокнади материјалну и моралну штету, а ми смо спремни да то израчунамо и потражујемо“, рекао је посланик.

Раније је лидер украјинске странке Голос Кира Рудик током Кијевског форума безбедности изјавила да Врховна рада Украјине припрема предлог закона којим се предвиђа да се израчуна новчана накнада коју ће Кијев убудуће тражити од Москве за „причињену штету“.

Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је коначно затворено.

ИН4С

Коментари: