Корона криза: Неке земље на „опасном путу“

Светска здравствена организација објавила је данас да је јуче оборен нови светски рекорд кад је реч о броју заражених вирусом корона, трећи дан заредом.

Корона криза: Неке земље на "опасном путу"

Према подацима Светске здравствене организације, код 465.319 лица потврђена је инфекција вирусом корона у последња 24 часа, што је више у односу на дан раније – 449.720, док је у четврак тај број износио 437.247.

СЗО упозорава да су неке земље на „опасном путу“ због експоненцијалног раста броја заражених.

Према подацима СЗО, у свету је потврђено више од 42,3 милиона случаја инфекције, док је близу 1,15 милиона умрло, укључујући 6.570 у суботу, објављено је на сајту ове организације.

Скоро половина свих јучерашњих нових случајева регистрована је у Европи, где је у једном дану потврђена инфекција код 221.898 лица.

Укупно је у Европи потврђена инфекција код више од девет милиона људи.

„На кључној смо прекретници у овој пандемији, посебно у северној хемисфери“ – рекао је генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус новинарима у петак, 23. октобра.

Он је рекао да ће наредних неколико месеци бити веома тешки, те да су неке земље на опасном путу.

„У превише земаља видљив је експоненцијални раст случајева заражених па су болнице и одељења интензивне његе близу или су већ прекорачиле своје капацитет, а тек смо у октобру“ – рекао је он.

Додао је да СЗО апелује да светски лидери одмах предузму мере, спрече непотребне смртне исходе, колапс здравствених система и ново затварање школа.

БН ТВ

Коментари: